1960s Ranch Green Rehab  |  Evanston

This existing 1960's ranch was near its end of life when rescued by the owner. It’s interior was extensively gutted and renovated, thereby saving the embodied energy contained within the existing structure.  

Specific issues that were addressed included completely opening up an office to the main family room space by incorporating sliding 3-Form panels that stow away within architecturally detailed thickened wall projections, reconfiguring the existing bedrooms and bathrooms, reconfiguring the kitchen, adding operable skylights and additional windows for enhanced natural daylighting and ventilation, and completely building out the basement for a bedroom suite and very livable den space.


Whole house fan combined with operable transoms over the bedroom doors

Zoned radiant floors in the bathrooms, sunroom and basement

Sustainable / Environmentally friendly building materials and finishes

Summer shading from existing deciduous trees

Blown-in rockwool and foam panel insulation

Reclaimed acrylic and bamboo door inserts

New high efficiency HVAC system

New cement fiberboard siding

Controlled passive solar gain

Salvaged granite countertop

Dual flush low water toilets