1950’s Accessible Ranch Renovation | Skokie

This 1950’s ranch was redesigned for a couple, one of which had a degenerative disease that necessitated single floor living and subtlety incorporating accessible design features while maintaining high design standards. This included wide hallway and doors, and carefully redesigning both the kitchen and master bedroom suite. The design of the master bath necessitated discarding ADA standards and working directly with the client to understand his particular physical challenges to provide for a fully custom solution.

This project was a significant renovation and small rear addition expanding the living space into a full glazing wall looking out to a new deck. Both entry and rear deck include a ramp into the residence. New skylight added to the new central hallway giving light to the widened hallway. Every room was renovated and given an updated look, each bedroom having wood accents, new stone panels for the fireplaces and complete kitchen redesign.


+ GREEN FEATURES

Remote Shading System

Smart thermostat system

All LED Light Fixtures

Cement fiberboard siding

Low 'E' Argon Filled Windows

Ceiling Fan Indoor Circulation

Low and no-VOC materials and finishes

Natural Ventilation Window Arrangement

Blown in Rockwall Insulation in New Walls

Blown in Closed Cell Insulation in Existing Walls & Roof